петък, 3 май 2024 г.

500 психиатри не достигат в България

Снимка : БНР – архив

Страната ни изпитва недостиг на психиатри, липсват 500 специалисти. Дефицит има и на детски психиатри. Това каза за Радио Варна д-р Явор Ченков, който работи в отделения по съдебна психиатрия и зависимости, както и в център за социализация и превенция на деца в ранна детска възраст.

Според него този недостиг налага необходимостта от работа на пациентите със специалисти от подпомагащите професии като педагози, социални работници. За д-р Ченков психиатрията е призвание. Той е убеден в посланието на поговорката „Здрав дух – в здраво тяло“. Ако психиката ни, умът ни, душата ни, са здрави, то със сигурност е по-голяма вероятността и тялото ни да е здраво, категоричен е д-р Ченков.

Той препоръчва да се храним здравословно, и да се стараем да избягваме стреса. Всеки индивидуално трябва да прецени как да постигне това, за да не се влия толкова силно от външни фактори. В сложни житейски ситуации специалистът съветва да се реагира своевременно, за да не се стига до лекарства.

Припомняме, че след над 30 години ченгеларско-комсомолско-мутренски преход от планова към пазарна икономика има недостиг не само на психиатри, а също и на други лекари. Дефицитът на медицински сестри е колосален. На практика някакво здравеопазване сега в България има само в големите градове. В по-малките селища хората се надяват само на божията милост.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html