четвъртък, 2 май 2024 г.

Великобритания, Италия и Япония ще изграждат съвместно ново поколение изтребител

Британските ВВС планират да сменят старите изтребители „Тайфун“ (на снимката) с нови образци към 2035 г.

Обединеното кралство подписа в Токио международен договор с Япония и Италия за изграждането на следващото поколение стелт изтребител. Централата на отбранителното партньорство между трите нации, наречено Глобална бойна въздушна програма, ще бъде базирана във Великобритания.

Британският премиер Риши Сунак обяви съвместните международни усилия за изграждане на военни самолети със свръхзвукови способности и авангардни технологии преди година. Амбицията е новите изтребители „Темпест“ да започнат да летят до 2035 година и да наследят „Тайфун“ на Кралските военновъздушни сили. От Министерството на отбраната заявиха, че подписването на договора в Токио бележи ключов етап в развитието на бойния самолет. Министърът на отбраната Грант Шапс беше в японската столица, за да подпише документа заедно със своите италиански и японски колеги Гуидо Крозето и Минору Кихара.

Министерството на отбраната възложи договора на BAE Systems в сътрудничество с Leonardo UK, производителя на ракети MBDA UK и Rolls-Royce, както и индустриални партньори от Япония и Италия. Съвместната разработка на самолета трябва да започне през 2025 година, съобщава БНР.

Когато бъде завършен „Темпест“ ще разполага с мощен радар, който може да предоставя 10 000 пъти повече данни от сегашните системи. Пилотите ще могат да използват виртуална реалност в цифровия кокпит на самолета, като жизненоважната информация ще се показва директно пред тях.

Бордовата оръжейна система ще използва изкуствен интелект и машинно познание, за да „увеличи максимално ефекта“, който може да осигури нейния арсенал, съобщиха от министерството.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html