събота, 27 април 2024 г.

260 000 лева ще струва демонтажът на фигурите на Паметника на Съветската армия

Сумата без самата реставрацията за демонтажа на фигурите на Паметника на Съветската армия ще струва 260 000 лева. Това заяви в БНТ областния управител на София Вяра Тодева.

„Това е сумата без самата реставрация и е одобрена от Министерски съвет. След като приключи с демонтажът, ще се разбере колко струва реставрацията и да можем да обявим обществена поръчка за това“, коментира областният управител на София.

Възстановена е тази сутрин работата по демонтажа на паметника. Докаран е нов кран, има работници на място, които режат части от композицията. Засилено полицейско присъствие и КПП охраняват монумента в Княжеската градина. Без произшествия премина нощта, след като вчера беше демонтирана най-високата фигура от монумента.

Тодева подчерта, че от години монументът се руши безвъзвратно, без някой да поеме отговорност за стопанисването му.

„В акта за държавна собственост е записано, че паметникът е собственост на Министерството на културата, само че със своя заповед министърът на културата от 1955 г. го прехвърля на Столичния градски народен съвет. Тази заповед обаче в последствие е обявена по съдебен път за нищожна. По тази логика излиза, че Министреството на културата е трябвало да полага грижи, но такива не са полагани.От там казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност да поддържа паметника“, уточни още Вяра Тодева.

Тя обясни, че в момента цялата отговорност върху стопанисването на обекта е върху областния управител.

Елементите ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реставрация. Има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират – Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот, обясни Тодева. До тогава ще бъдат съхранявани частите на монумента в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента струва около 20 милиона лева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html