вторник, 30 април 2024 г.

Кирил Петков и Бойко Борисов постигнаха съгласие по ключови въпроси

Лидерските срещи ги превърнахме в работни, защото другото звучи помпозно, това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата си със съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков. Двамата говориха рамо до рамо и изглеждаха видимо доволни.

„Решихме, че ще направим координационно двоен контрол между Министерство на здравеопазването и НЗОК, така че всички търгове за лекарства да имат двоен контрол, да сме сигурни, че парите отиват наистина за лекарства, а не в некачествени обществени поръчки“, каза Петков.

Той определи станалата вече митична Национална детската болница като приоритет и добави, че е крайно време тя да стане реалност.

Борисов допълни, че за проектирането на Протонния център ще бъде отделен и един милион. „Асен Василев пое ангажимент да го запише в бюджета, когато станат готови с проекта, в рамките на една- две години ще го финансираме за да бъде изграден“, добави той.

„Бюджетът за култура ще бъде рекордно увеличен от 387 млн. лв. на 520 млн. лв. Слагаме културата като основен акцент в този бюджет, защото това е приоритет за нашето управление“, заяви Кирил Петков.

Борисов също коментира темата.

„Събрахме се и решихме да дадем рекорден бюджет в сферата на културата. Това са допълнителни 68 млн.лв. за сценични изкуства, музеи и галерии, допълнителни близо пет милиона за българските културни институти, 15 млн. лв. за Фонд „Култура“, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов и Петков съобщиха, че ще бъдат заделени пет милиона лева за Фонд „Стамболов“, който е за стипендии за българите, които решат да се обучават в елитни университети по света и се върнат обратно в България да работят за пет години.

Ще бъде изграден и Център за киберсигурност.

„Ние решихме да не страдат службите, докато ние се наумуваме кой е най-добрият вариант за службите. Ще отпуснем 30 млн. лв. и те са изключително важни, за да бъде изграден центърът“, коментира Борисов.

Той каза още, че ще бъдат направени законодателни промени, с които да бъде решен проблемът с промишления ток, заплащан от църкви, училища, детски градини, яслите, културните центрове, читалищата, спортните дружества.

„Ако направим така, че тези работни срещи да станат регулярни, надявам се, че ще можем да идваме с добри новини“, каза Петков. И допълни, че ако срещите станат регулярни, ще пораждат „добри новини“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html