четвъртък, 2 май 2024 г.

Калин Стоянов: България настоява за пълноправно членство в Шенгенското пространство

Снимка: МВР

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов участва днес, 12 декември, в тристранна среща с вътрешните министри на Австрия и Румъния Герхард Карнер и Каталин Предою, на която ги запозна с позицията на България за пълноправно членство в Шенген, информират от пресцентъра на МВР.

„България и Румъния са изпълнили всички критерии за пълноправно членство в Шенген и резултатите от последната мисия в България, проведена от експерти на държавите членки, сред които и Австрия и Нидерландия, отново доказва това“, подчерта по време на срещата министър Стоянов.

Разговорите между трите страни са интензивни, отбелязва се прогрес и дискусиите ще продължат.

По време на форума вътрешните министри обсъдиха темите за актуалното състояние на Шенгенското пространство и борбата с каналджийството.

България подчерта важността на правото на свободно движение и посочи, че вече допринася за гарантиране на сигурността на Шенгенското пространство, като прилага комплекс от компенсаторни мерки и всички налични инструменти за стабилен граничен контрол и полицейско сътрудничество. Министър Калин Стоянов изрази увереност, че присъединяването на България и Румъния към Шенген ще допринесе за консолидирането на пространството без вътрешни граници и по-доброто му функциониране.

По отношение на борбата с каналджийството България представи последователните усилия, които полага за противодействие на нелегалната миграция и престъпните групи от каналджии. Акцент беше поставен върху предприетите законодателни изменения, предвиждащи по-високи санкции за каналджийство, създадената оперативна целева група, съвместно с Европол и активното международно сътрудничество на двустранна основа и в рамките на платформата на EMPACT. България изрази подкрепа за наскоро представените законодателни предложения  на ЕК за укрепване  ролята на Европол и хармонизиране на наказателните санкции за каналджийство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html