вторник, 30 април 2024 г.

Една трета от страните в ЕС имат сериозни съмнения относно членството на Украйна в съюза

Една трета от страните от ЕС имат много сериозни съмнения относно евентуалното членство на Украйна в съюза, каза унгарският министър за ЕС Янош Бока в интервю за Financial Times.

„Една трета от страните-членки на ЕС имат много сериозни съмнения относно това“, каза той. Както отбеляза Бока, перспективите за членство на Украйна предизвикаха големи разногласия сред европейските страни.

Сега Унгария блокира осмия транш от военна помощ за Киев от Европейския фонд за мир в размер на 500 милиона евро, както и военните (20 милиарда евро) и макрофинансовите (50 милиарда евро) пакети за подкрепа на ЕС за 2024 г. 2027 г. Освен това Будапеща се противопоставя на започването на преговори за присъединяване на Украйна към Съюза на срещата на върха на ЕС на 14-15.

На 8 ноември Европейската комисия препоръча започване на преговори за присъединяване към ЕС с Украйна и Молдова и обуслови приемането на преговорната рамка с изпълнението на няколко условия от Киев и Кишинев. Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят официалното решение за началото на преговорния процес на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 14-15. декември. Той трябва да бъде приет единодушно от всички настоящи членове на Европейския съюз.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html