неделя, 5 май 2024 г.

Среща на външните министри на ЕС: Основни теми войната в Газа и помощта за Украйна

Министрите на външните работи от Европейския съюз днес ще обсъдят възможните следващи стъпки в отговор на кризата в Близкия изток, включително мерки срещу финансирането на „Хамас“ и забрана за влизане в ЕС за израелски заселници, отговорни за насилие на Западния бряг, съобщи Ройтерс.

На среща в Брюксел министрите от 27-те страни членки освен това ще изслушат украинския си колега Дмитро Кулеба в рамките на дискусията за бъдещата подкрепа в областта на сигурността за Киев.

Докато европейските представители твърдят, че помощта за Украйна срещу руската инвазия остава главен приоритет, войната между Израел и палестинската въоръжена групировка „Хамас“ принуждава Евросъюза да се фокусира отново върху Близкия изток.

Войната там извади наяве дългогодишните и дълбоки разделения между страните членки по израелско-палестинския конфликт.

Външните министри обаче ще се опитат да намерят допирни точки, като обсъдят доклад на Дипломатическата служба на ЕС, която очертава широк спектър от възможни бъдещи стъпки.

„Хамас“ вече е включена от ЕС в списъка на терористичните организации, което означава, че всякакви активи, които групировката има в ЕС, трябва да бъдат замразени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html