петък, 3 май 2024 г.

Голяма южнокорейска компания с интерес да инвестира у нас

Снимка: Министерство на икономиката

Нови възможни сфери на сътрудничество и реализацията на съвместни проекти у нас обсъди министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов с вицепрезидента на корейски технологичен гигант, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

Компанията е световен лидер в иновациите и производител на индустриални електронни компоненти и батерии. Тя е сред световните производители на микроелектроника, батерии, автомобилни приложения, системи за съхранение на енергия и др. На срещата присъстваха още заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов и изпълнителният директор на „Аутомотив Клъстер България“ Любомир Станиславов.

По време на срещата в централата на корпорацията в Южна Корея бе поставен акцент върху това, че страната ни може да осигури верига на доставки за новата фабрика на компанията, подготовка и обучение на местни експерти, изграждане на инфраструктура и финансови насърчителни мерки.

Министър Богданов посочи, че все повече инвеститори проявяват интерес да открият развойни центрове у нас. По думите му само в аутомотив сектора в България вече има над 35 R&D центрове на водещи международни компании, сред които и азиатски. „Разработката на софтуер в автомобилната индустрия е важна за държавата, а страната ни има всички предпоставки да се превърне в регионален център за развойна дейност на компании от сектора“, изтъкна той.

Икономическият министър отбеляза, че включването на България в Европейския алианс за батерии през настоящата година е ключово за развитието на инвестиции във високотехнологични зелени производства. По неговите думи вече има диалог за използване и на български капацитет за рециклиране на батерии и суровини.

Министърът Богданов заяви още, че има възможности за инвестиции в региони у нас, които са най-силно засегнати от енергийния преход, които предлагат добра инфраструктура, и имат нужда от нови инвестиции и нови работни места.

По време на официалната си визита в Южна Корея министърът на икономиката се срещна и с представители на водеща университетска болница. Обсъдена беше възможността за обмен на лекари и студенти от двете държави, както и възможностите за инвестиции в сектора у нас.

София и Сеул ще подпишат меморандум за двустранна търговия и стимулиране на инвестиите, съобщиха преди два дни от Министерството на икономиката и индустрията. В Сеул министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов се срещна с министъра на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея Ан Дукгюн. Двамата разговаряха още за подобряване на двустранното сътрудничество в сектори като промишлеността, ядрената енергетика и производството на водород.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html