четвъртък, 2 май 2024 г.

Здравният министър Христо Хинков: Ако данните за „Пирогов“ са измислени, подавам оставка

„Ако се установи, че данните в доклада за „Пирогов“ са измислени от експертите, които са го писали, аз ще си подам оставката“, заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков пред БНТ.

Припомняме, че на 5 декември бе съобщено, че директорът на най-голямата спешна болница у нас д-р Валентин Димитров е освободен от длъжност. Дни преди това министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че одит, извършен в „Пирогов“ в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, както и че болницата е в лошо финансово състояние.

От началото на 2023 г. „Пирогов“ е на печалба, категоричен е oтстраненият директор Валентин Димитров.

Парламентарната Комисия по здравеопазване реши вчера да възложи на министъра на здравеопазването да отмени издадения протокол, с който освобождава от поста директора на болницата до произнасянето на всички компетентни органи. На въпрос на БТА дали ще се съобрази със становището на здравната комисия министър Хинков отговори, че ще трябва да се консултира с юристите на Министерския съвет.

За финансовото състояние на Пирогов се знае отдавна, че не е добро, заяви още пред БНТ здравният министър. Същественото е, че има нарушения на Закона за обществените поръчки от конкретно лице – директорът на „Пирогов“, каза още той.  Министърът заяви, че след като е получил този доклад, негово задължение е било да направи тази стъпка, защото в противен случай може да бъде обвинен в бездействие и в безстопанственост. В „Пирогов“ са настъпили много промени пред годините, сменяни са много директори, това е нормален процес и изведнъж се получи такава политическа реакция, необяснимо е за мен, каза още здравният министър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html