вторник, 30 април 2024 г.

Депутатите приеха на първо четене промените в конституцията

След повече от 4 часа бурни дебати в Народното събрание депутатите приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на България. „За“ гласуваха 164 народни представители от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, „против“ бяха 66, нямаше въздържали се.

Срокът за предложения между двете четения е една седмица.

„Предлаганите промени в Конституцията са в правилната посока, важно е, че се създават два независими съвета – на съдиите и на прокурорите“, заяви от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Атанас Славов.

„Това е дебат за бъдещето на страната ни, дали искаме да живеем в европейска правова държава, в която всеки ще бъде включен, уважаван, неговите достойнство и права ще бъдат зачитани“, каза още правосъдният  министър.

„Едно от предложенията, които вярвам, че ще бъде консенсусно, е ясно да се запише, че съдебната власт е независима, а прокуратурата и следствените органи са в системата на съдебната власт“, допълни Славов.

Според него консенсусно ще бъде и предложението мандатът на двамата председатели на съответните съвети да е седем години, на главния прокурор – намален на пет години.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html