сряда, 1 май 2024 г.

Министър Богданов: България и Южна Корея ще подпишат Меморандум за двустранна търговия и стимулиране на инвестициите

България и Южна Корея ще подпишат Меморандум за двустранна търговия и стимулиране на инвестициите. Това се разбраха на среща в Сеул министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и министърът на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея Ан Дукгюн.

Търговският министър на Южна Корея отправи предложението към българския министър по време на срещата. Със споразумението ще бъдат положени основите за активизиране на икономическото сътрудничество между двете страни през следващите години.

„Оценяваме високо предложението. Добра възможност то да бъде подписано е на заседанието на българо-корейската Комисия за икономическо сътрудничество, което ще се проведе през 2024 г. в България“, посочи Богданов. На срещата стана ясно, че Южна Корея има подобни споразумения само с осем държави, сред които са ОАЕ, Унгария и други.

Двамата разговаряха още за подобряване на двустранното сътрудничество в сектори като промишлеността, ядрената енергетика и производството на водород. Богданов и Ан се договориха за партньорство в сферата на възобновяемите енергийни източници, въглеродно – неутралните индустриални зони и производството на електрически автомобили. Министрите обсъдиха възможностите за сътрудничество с корейски компании в тези направления.

„България има ключова роля в енергийния сектор в региона. Можем да постигнем стратегически партньорства в развитието на възобновяемите енергийни източници, допълни Богданов. Той обяви, че страната ни има огромен потенциал да се превърне в хъб за системи за съхранение на енергия, като корейски компании могат да участват в процеса, за да се изгради този капацитет.

По време на срещата българският министър подчерта, че цени високо подкрепата на Южна Корея за приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„България и Южна Корея са стратегически партньори. Искаме да активизираме двустранните икономически отношения. Предвид икономическите и геополитическите предизвикателства в световен мащаб, трябва да бъдем отворени към нови партньорства“, заяви министър Богданов и подчерта, че страната ни има стратегическо географско разположение и може да бъде врата към Европа на корейските компании.

По време на официалната си визита в Южна Корея министърът на икономиката и индустрията и представителите на Сдружението „Българска отбранителна индустрия” проведоха разговори и с ръководството на КDIA – Корейската асоциация на отбранителната индустрия. Те обсъдиха възможности за сътрудничество в процеса по модернизиране на българската военна индустрия. Предложено бе да бъде подписано споразумение между двете организации и активизиране на партньорството във високите технологии, свързани със сателити, дронове и разработване на приложения в отбраната.

Разгледани бяха и възможностите за съвместна програма за производство на боеприпаси по стандарт на НАТО, както и посещение на корейски компании по време на военното изложение „Хемус 2024“ у нас.

През първите девет месеца 2023 г. общият стокообмен с Южна Корея е на стойност 344.7 млн. щ.д. и бележи увеличение от 27.2% спрямо същия период на 2022 г. Българският износ е с ръст от 64.7% и е на стойност от близо 187 млн. щ.д.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html