понеделник, 29 април 2024 г.

Г-7 се споразумяха за ограничаване на вноса на руски диаманти

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Лидерите на страните от Г-7 се споразумяха за ограничаване на вноса на руски диаманти. До решението се стигна след среща във видеоконферентен формат . Ограничението ще влезе в сила от началото на 2024 г. и в рамките на общите санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Мярката ще засегне и диаманти, продавани чрез трети страни, от март догодина, пише БТА.

„Ще продължим нашите усилия за намаляване на руските приходи, свързани с металите, въвеждайки ограничения за внос на непромишлените диаманти, добити, преработени или произведени в Русия, считано от 1 януари 2024 г.“, заявиха лидерите на страните от Г-7.

Мярката ще касае и руски диаманти, продавани чрез трети страни, считано от март догодина, допълва Ройтерс.

Лидерите планират и затягане на контрола върху използването от Русия на международната финансова система и налагането на още санкции с цел засилване на ценовия таван върху руския петрол.

Пред лидерите на Г-7 по видеоконферентна връзка говори президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той увери, че страната му поддържа важни плацдарми в няколко сектора на фронта и се подготвя за следващи стъпки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html