събота, 4 май 2024 г.

Освободиха директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров, ГЕРБ реагира остро срещу кабинета

Десислава Атанасова, ГЕРБ, кадър Нова телевизия

Освободиха директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров.  Уволнението на шефа на най-голямата спешна болница у нас предизвика поредното сътресение и „сглобката“.

От ГЕРБ дадоха извънреден брифинг, на който Десислава Атанасова заяви, че няма да подкрепят нито един законопроект на кабинета, докато няма ясен механизъм, по който да се вземат решенията.

„Нашата парламентарна група ще участва единствено в заседанията, които касаят приемането на българската Конституция, измененията и допълненията в нея. Няма да подкрепим нито един законопроект на МС, докато няма реален механизъм, по който се вземат решенията“, отсече Атанасова.

Как започна скандалът? Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза преди дни, че одит, извършен в болница „Пирогов“ в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, както и че болницата е в лошо финансово състояние. По думите му се предвижда и прокурорска проверка. Докладът е представен на премиера Николай Денков и на Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, каза още министър Хинков и посочи, че му предстои разговор с д-р Димитров заради констатациите в одита.

Д-р Валентин Димитров категорично отрече тези обвинения.

По повод смяната на директора на „Пирогов“ председателят на здравната комисия в парламента, депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов заяви, че „Пирогов” е на печалба, а основата в смяната на директора е обявяването случая със съветника на военния министър Мустафа Емин. Няма скандал с конкурсите в болницата, заяви Ангелов.

Коментар по казуса направи и „острието“ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„За пореден път не се спазват ангажименти. Конкретният повод сега са решенията, които еднолично взема министърът на здравеопазването по отношение на болница „Пирогов“. Тази тема е дискутирана с нас и преди това и имахме личното уверение на министър-председателя, че няма да има политически намеси не само в сектор здравеопазване, но и в нито един обществен сектор, така че никой от управляващото мнозинство да няма самочувствието, че кадрува политически“, каза Атанасова на брифинг в кулоарите на НС.

„В мой личен разговор с премиера Денков по отношение на болница „Пирогов“ от миналата седмица и заявката от него, че това няма да се случи особено ако има доклад, който не е подплатен с никакви доказателства“, каза още Атанасова.

По непотвърдена информация новият директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ ще е д-р Константин Димов, който е лицево-челюстен хирург от УМБАЛ „Св. Анна“ в София. Той е роден през 1972 година в София. Завършил е Факултета по дентална медицина в Медицинския университет в столицата, след това Медицинския факултет, а впоследствие медицина и във Виена. Магистър по дентална медицина, хуманна медицина и здравен мениджмънт. Бил е част от екипа на Клиниката по Неврохирургия към столичната УМБАЛСМ „Пирогов“ и председател на Съвета на директорите на най-голямото лечебно заведение за спешна медицина в България.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html