четвъртък, 2 май 2024 г.

Зеленски с обръщение към американски сенатори

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски днес ще направи видео обръщение към американски сенатори по време на секретен брифинг на фона на опитите на администрацията на президента Джо Байдън да убеди Конгреса, че трябва да одобри искането на Белия дом за отпускане на близо 106 млрд. долара за финансиране на военната помощ за Украйна, Израел и други нужди в сферата на сигурността, предаде АП, цитирана от БТА.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър обяви изявата на Зеленски, след като вчера администрацията отправи спешно предупреждение за необходимостта от одобряване на военната и икономическата помощ за Украйна, заявявайки, че без нея военните усилия на Киев да се защити от руската инвазия могат да забуксуват. Шумър заяви, че администрацията е поканила Зеленски да се обърне към сенаторите. Те ще изслушат и американските министри на отбраната, на външните работи и други висши служители в областта на националната сигурност.

В отворено писмо до лидерите на Камарата на представителите и Сената директорът на Службата за управление и бюджет Шаланда Йънг предупреди, че САЩ ще изчерпят средствата за изпращане на оръжия и помощ за Украйна до края на годината, като заяви, че това ще „постави на колене“ Украйна на бойното поле. Тя допълни, че САЩ вече са изчерпали парите, които са използвали за подпомагане на украинската икономика и „ако икономиката на Украйна се срине, те няма да могат да продължат да се бият, точка.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html