понеделник, 29 април 2024 г.

Илхан Кючюк: Отговаряме на критериите за Шенген от 2011 година

Във Виена ще се проведе демонстрация срещу австрийското вето върху членството на България и Румъния в Шенген.

Това съобщи българският евродепутат от „Обнови Европа“ Илхан Кючюк, който ще се включи в протеста заедно с румънския си колега Влад Ботош и Хелмут Брандщетер от австрийската либерална партия NEOS. Демонстрацията цели да покаже общо желание за пълна интеграция, единство и премахване на дискриминационните бариери.

„Основно имаме да кажем няколко неща към премиера и вътрешния министър на Австрия. А те са, че ветото на Виена е несправедливо. България  отговаря на критериите от 2011 година и за нас членството в Шенген е безалтернативно”, заяви Кючук.

По думите му много е важно, ако сте стигне до поетапно влизане в Шенген, е важно да има няколко обвързващи елемента. „На първо място да се гарантира, че няма да се променят критериите. Трябва да има и гаранция за пълноправното ни членство в един обозрим период”, категоричен е евродепутатът.

Припомняме, че София и Букурещ до края на годината очакват да бъдат приети в Шенген.  Австрия обаче наложи вето и на двете страни. От Виена дойдоха положителни сигнали, че е възможна промяна на позицията, но това е обвързано и с Нидерландия, която спира само България. Ако Амстердам вдигне ветото за България, е възможно и Виена да го последва.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html