понеделник, 29 април 2024 г.

Румъния и България няма да влязат в Шенген дори в края на тази година

Румъния и България няма да влязат в Шенгенското пространство тази година, пише агенция Фокус

Правителствени източници в северната ни съседка заявиха във вторник за Digi24, че в Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4-5 декември, в чийто дневен ред е присъединяването на Румъния и България към Шенген, няма да има гласуване по тази тема.

Темата обаче може да бъде поставена на извънредно заседание в края на декември.

Румънският евродепутат Рареш Богдан заяви, че това е „стратегическо отлагане, породено от проблема на отношенията между България и Нидерландия“. Относно положението на Румъния либералът твърди, че Австрия е променила отношението си към присъединяването на страната към европейското пространство за свободно движение.

Рареш Богдан обясни защо отлагането е стратегическо, а проблемът в момента не е Румъния, а България.

„Този път това е просто стратегическо отлагане от наша страна, защото, както знаете, това е глас, който се дава за двете страни. Целият процес стартира в партньорство с България. България имаше проблеми, които не бяха затворени с Нидерландия, те най-накрая затвориха темите. Контролите, които те имаха и ние също преди година и половина, минаха много добре, този път на южната граница на България.

Нидерландия вече няма резерви, но се нуждае от гласуване за утвърждаване в парламента в Хага, гласуване, което не се състоя за присъединяване. Последният път вотът беше отрицателен и трябва гласуване, за да мине през парламента след свикването на новия парламент, имайки предвид, че в Нидерландия имаше избори“, каза евродепутатът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html