понеделник, 29 април 2024 г.

Общото събрание на ООН: Израел да освободи окупираните Голански възвишения

ООН поиска Израел да освободи окупираните Голански възвишения

За документа гласуваха 91 държави, включително Русия, Бразилия, Индия, Китай и Саудитска Арабия. Осем държави, сред които САЩ и Великобритания, бяха против, а 62 държави се въздържаха.

Съавтори на резолюцията са Алжир, Венецуела, Египет, Йордания, Ирак, Катар, Северна Корея, Куба, Кувейт, Ливан, Мавритания, ОАЕ, Сирия и Тунис.

Документът се състои от осем точки. Първият гласи, че Израел все още не е изпълнил Резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН от 1981 г., която изисква страната да отмени закона, установяващ израелска юрисдикция над Голанските възвишения.

Освен това резолюцията изисква „Израел да се оттегли от окупираните сирийски Голански възвишения до линията, съществувала на 4 юни 1967 г., в съответствие със съответните резолюции на НС“.

Посочва се също, че „продължаващата окупация на сирийските Голански възвишения и де факто анексирането на тази територия представлява спънка по пътя към справедлив, всеобхватен и траен мир“.

Освен това Общото събрание на ООН призовава Израел да „поднови преговорите по сирийското и ливанското направление и да спазва задълженията и гаранциите, договорени по време на предишни преговори“.

Голанските възвишения са били част от Сирия до 1967 г. По време на Шестдневната война израелските войски окупират тази територия, а през 1981 г. я анексират. Притежаването на възвишението се смята за основен предмет на израелско-сирийския конфликт и преди началото на гражданската война в Сирия имаше опити за разрешаването му.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html