четвъртък, 2 май 2024 г.

Израел и „Хамас“ изразиха готовност да продължат примирието

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел и „Хамас“ изразиха готовност при определени условия да продължат примирието, което навлезе в последното си четвърто денонощие, съобщи БНР. Досега са осъществени три от четирите планирани размени на заложници с палестински затворници в рамките на споразумението, което позволи и доставки на хуманитарна помощ за ивицата Газа.

От „Хамас“ са готови да подължат примирието в замяна на освобождаването от Израел на още палестински затворници. Договореният досега брой е 50 израелски заложници срещу 150 палестинци. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че би приветствал удължаване на примирието с „Хамас“, ако всеки ден бъдат освобождавани по още 10 от отвлечените израелци. Те са общо 240.

За удължаване на периода на прекратяването на огъня призова и американският президент Джо Байдън: „Това е моята цел, нашата цел – да удължим тази пауза, така че да бъдат пуснати повече заложници и повече хуманитарна помощ да достигне до нуждаещите се в Газа“.

В разговор с Байдън Нетаняху е потвърдил решимостта на Израел да поднови операцията си в палестинския анклав веднага след изтичане на примирието. Намерение, което декларира и от Ивицата Газа: „Имаме три цели в тази война – да елиминираме „Хамас“, да върнем всички отвлечени наши сънародници и да гарантираме, че Газа няма да се превърне отново в заплаха за Израел“.

Според катарския премиер „Хамас“ ще трябва да издири десетки заложници в Газа, чието местоположение не е ясно, преди да може да бъде удължен срокът на настоящото прекратяване на огъня.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html