петък, 3 май 2024 г.

С милиард е намален лимитът за теглене на държавен дълг за 2024 г.

Асен Василев
Снимка: БГНЕС

С 1 милиард лева е намален размерът на новия държавен дълг, който може да бъде теглен догодина. Това заяви министърът на финансите Асен Василев за новите задължения предвид намаляването на капиталовите разходи и приходите спрямо първите разчети на министерството, съобщи БНР.

Промяната настъпи след среща на Василев с представители на ГЕРБ-СДС и ДПС. В първоначалния вариант на проектозакона бе заложен размер от 12,7 милиарда лева. „Що се отнася до дълга, както е спаднала капиталовата програма, така са свалени и приходите, така че дефицитът остава същия. Но така или иначе размерът на дълга е намален с около 1 млрд. лв. по- малко от първоначално предвидения, тъй като това, което виждаме е, че няма нужда от допълнителни буфери, които да бъдат заложени“, поясни финансист №1.

Василев уточни още, че около 500 млн. лева са заемни споразумения с Европейската инвестиционна банка и Световната банка, които са оборотни пари по европейски проекти. „Практически, новият дълг, който ще бъде взет, е под 11 милиарда лева, уточни още финансовият министър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html