петък, 3 май 2024 г.

Започна четиридневна пауза във войната на Израел срещу „Хамас“ в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В 07:00 часа българско влезе в сила дългоочакваната четиридневна пауза в боевете между Израел и „Хамас“. По-късно днес се очаква освобождаването на първата група израелски заложници, държани от палестинската терористична групировка.

Първите 13 заложници – жени и деца – трябва да бъдат освободени в 16:00 часа днес, според катарските посредници. Споразумението предвижда „Хамас“ да върне общо 50 заложници за четири дни, а в замяна Израел ще освободи 150 палестински затворници. Военният говорител Даниел Хагари заяви, че роднините на 13-те заложници, избрани да бъдат освободени днес, са били информирани. Освобождаването на всеки допълнителни 10 заложници ще удължава паузата в боевете с един ден.

На хората в южната част на Газа няма да бъде позволявано да се движат на север по време на временното спиране на боевете. Израелските сили за отбрана ще бъдат „разположени по линиите на прекратяване на огъня в ивицата“, както и в „слабо населени райони“.

Египет съобщи, че планира да доставя в ивицата Газа 130 000 литра дизелово гориво и 4 камиона бензин всеки ден, след като хуманитарното примирие влезе в сила. Предвижда се в палестинския анклав дневно да влизат и по 200 камиона, натоварени с хуманитарна помощ.

Междувременно на пресконференция израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че Израел ще продължи интензивните си военни действия в ивицата Газа поне още два месеца след края на краткото примирие. Армията ще продължи да оказва натиск за освобождаването на още заложници. По думите му след края на интензивните сражения ще има нужда от продължаване на многобройните операции в анклава, докато произтичащата оттам военна заплаха не бъде ликвидирана.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html