неделя, 28 април 2024 г.

Борисов изнудва Петков за асфалта. ГЕРБ и ДПС вече превземат МРРБ чрез ВиК-Холдинга

Снимка: АПИ

Екип на „Галерия“

Атаките от страна на ГЕРБ със закани за оттегляне на подкрепата за правителството „Денков – Габриел“ продължават и със сигурност няма да спрат скоро. Последната демонстрация бе по време на гласуването на вота на недоверие миналата седмица, когато ГЕРБ и ДПС – част от некоалицията -излязоха от залата и провалиха кворума.

След протестите на футболните фенове в петък, довели и до погроми в София срещу ръководството на БФС, и двете страни в сглобката започнаха да се замерят с искания за оставки на министри. Шефът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че трябва да си ходи спортният министър. Кирил Петков пък предложи да бъде сменен вътрешният министър. Източници на „Галерия“ припомнят обаче, че ябълката на раздора не е толкова МВР или спортното министерство, а МРРБ.

Причината са големите пари, които ще са предвидени през следващата година за пътната инфраструктура и за други инвестиции. В проекта за бюджет за 2024 г. се предлагат отпускането на цял милиард само за довършването на някои отсечки от някои все още недостроени автомагистрали в страната. Освен това, също за проекти, свързани с инфраструктурата в страната по Плана за възстановяване също се очакват сериозни суми и така се получават милиарди, които ще бъдат управлявани от МРРБ.

В самото строително ведомство от доста време се говори упорито, че сегашният министър Андрей Цеков може да се лиши от поста си и на неговото място да застане чаровната плевенчанка Веселина Терзийска, която е магистър по право. Тя е смятана за човек на ГЕРБ и по специално на Николай Нанков, който беше министър и зам.-министър на МРРБ в правителства на Бойко Борисов. По негово време избухна и скандалът с асфалта-убиец на шосето в Своге, станал причина за катастрофата от август 2018 г. с автобуса, отнела живота на 20 души. Проверките на настилката след трагедията показаха, че тя не е била изпълнена според изискванията и заради това е станала твърде хлъзгава. Заради инцидента Нанков подава оставка, но 2 месеца по-късно се връща в министерството като зам.-министър.

По времето на служебния строителен министър Иван Шишков започнаха чаканите с години проверки на качеството на настилката на автомагистралите. На немалко места те показаха драстични отклонения от стандартите, като на някои участъци само дебелината на асфалта е била доста по-малка от заложената по проект.

Само преди дни излязоха нови данни от проверки на 14 пътни участъка в гаранционен срок. Тестовете с профилограф и сондажни ядки са започнали през септември. През миналия месец са изследвани близо 242 км, взети са 129 сондажни проби. Проверките са показали, че в един участък има пропадане и слягане на асфалта, в 3 – „недостатъчна дебелина“ на асфалта, при 7 моста са констатирани конструктивни дефекти. Утешаващото в случая е, че фирмите – строители ще трябва да поправят дефектите за своя сметка. Дали това ще стане не е ясно, защото те спокойно може да бъдат фалирани и отново разходите да бъдат поети от хазната.

Разкритията са неудобни за строителните фирми, които по времето на трите кабинета на Борисов получаваха безпроблемно огромни поръчки, а контролът за качеството на работата им нерядко беше само на книга. Това става видно чак сега от проверките.

От край време строителното министерство е било апетитно място за мащабни далавери. Да си припомним стотиците милиони отпуснати за авансово за строителството на автомагистрала „Хемус“ по времето на последното правителство на Бойко Борисов. Покрай това избухна и скандалът с милионите, теглени в брой от банки и разнасяни незнайно къде и за кого.

В новия кабинет на сглобката МРРБ стана известно и със зам.-министър, който е бил на поста си рекордно малко време – само около месец. Става дума за инж. Ивайло Стайков, от Хасково, като за него се говори, че е бил човек на скандално известния лобист в Темида Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния. Стайков беше назначен за заместник на Гроздан Караджов в миналия редовен кабинет от тогавашния премиер Кирил Петков и след 36 дни на поста бе освободен. Министър Цеков сега отново го назначи през юни, но в края на юли се оказа, че е освободен, уж по негова лична молба. В строителното ведомство обаче упорито се шушука друго хасковлията Стайков, който е и човек на Асен Василев, е уволнен заради договорки с фирми. В крайна сметка не стана ясно дали това е така, защото според запознати скандалът е бил светкавично потулен. Точно на негово място премиерът Денков назначи близката до ГЕРБ Веселина Терзийска.

Междувременно ГЕРБ и ДПС вече превземат МРРБ чрез ВиК-Холдинга, създаден от Борисов. От дни започна бърза смяна на управителите на ВиК-дружества в страната. Първият, който „изгърмя“ е инж. Иван Иванов – шеф на ВиК София-област – единственият, довел ръководеното от него дружество до печалба в последните три месеца. Мотивите за освобождаването му са, че операторът имал 25 милиона загуби, което обаче инж. Иванов категорично отрече с документи. „Това са загубите на предишното ръководство“, уточни той пред медиите. Почти целият ръководен екип на дружеството заяви, че ще подаде оставка, заедно с много от служителите. Очакват се същите рокади да последват още ВиК-та в страната, като тези в Пловдив, Монтана, Варна и други. „Подмяната с хора на ГЕРБ във водните дружества, където се очакват стотици милиони за прединвестиционни проекти, върви с пълна сила“, научи „Галерия“ от депутати. А те добавиха и друго, че най-вероятно сглобката си е разделила и тях.

Припомняме, че партията на Слави Трифонов развали четворната коалиция с ПП, ДБ и БСП именно заради несъгласието на Кирил Петков и Асен Василев на строителните фирми да бъдат отпуснати отново огромни суми за недовършените пътни проекти. Сега към пътищата се прибавя и водата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html