вторник, 30 април 2024 г.

3 големи гръцки корабни компании спряха превоза на руски нефт

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Три големи гръцки корабни фирми спряха транспортирането на руски петрол през последните седмици, за да избегнат санкциите от страна на САЩ, които американските власти започнаха да налагат на някои корабни фирми, превозващи руски петрол, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

Подобно развитие представлява удар по Русия, тъй като стеснява броя на корабните фирми, които са готови да транспортират руски петрол до потребители в Азия, Турция, Близкия изток, Африка и Южна Америка, въпреки че цитираните от Ройтерс търговците казаха, че Москва все още има достатъчно транспортни фирми за момента.

Гръцките спедитори Minerva Marine, Thenamaris и TMS Tankers са спрели транспортирането на руски петрол през последните седмици, посочиха четиримата търговци. От Thenamaris отказаха да коментират търговски въпроси, като от Minerva Marine и TMS Tankers също не отговориха на исканията за коментар на информацията. И трите фирми бяха активни спедитори на руски петрол и горива до септември/октомври, когато са започнали да намаляват участието си, според данни от корабни агенти, видени от Ройтерс. Те са отхвърлили през ноември исканията за кораби, на които да бъде натоварен руски суров петрол.

Излизането на гръцките спедитори от търговията последва по-строгите санкции на САЩ, наложени върху доставките на руски петрол. Припомняме, че корабособствениците от южната ни съседка имат огромен танкерен флот, на който се пада голяма част от превода на петрол и нефтени продукти в света.

През октомври Вашингтон наложи първите санкции на собствениците на танкери от Турция и Обединените арабски емирства, превозващи руски петрол над ценовата граница на Г-7 от 60 долара за барел. Миналата седмица САЩ наложиха санкции на още три кораба, отбелязва Ройтерс.

Страните от Г-7 въведоха таван на цените на руския петрол в края на 2022 г., като таванът на цените позволява на западните фирми да предоставят транспортни и застрахователни услуги за руски суров петрол, стига този петрол да се продава под 60 долара за барел. Целта на тавана е да ограничи приходите на Москва от износ.

Посочените по-горе гръцки компании управляват повече от 100 петролни танкера, способни да обработват почти целия износ на петрол от руските европейски пристанища „Приморск“, „Уст-Луга“ и „Новоросийск“ от приблизително 10 млн. тона на месец или 2,4 млн. барела на ден. Те също така управляват флотилии от по-малки танкери, които транспортират гориво.

Сега Русия разчита на своята корабна компания Sovcomflot и много малко известни корабни фирми, регистрирани в ОАЕ, Индия, Хонконг, Сейшелските острови, Гана и други места, според търговци и данни за корабоплаването, като корабите носят флагове на различни държави – от Либерия до островите Кук.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html