петък, 3 май 2024 г.

Отлагат за утре началото на примирието между „Хамас“ и Израел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел съобщи за отлагане до утре на 4-дневното примирие с „Хамас“, което трябваше да започне в 10 часа днес. Предвиденото освобождаването на заложници, съгласно споразумението, няма да стане преди петък, стана ясно от изявлението на израелски представител, съобщи БНР.

Споразумението предвижда освобождаването на 50 заложници, държани в ивицата Газа, в замяна на 150 палестински затворници и четиридневно прекратяване на огъня в палестинската територия. Най-рано за утре се отлага прилагането на договореностите, постигнати на фона на нестихващи израелски въздушни въздушни удари в анклава.

Същевременно от Тел Авив посочиха, че преговорите за освобождаването на заложниците продължават и напредват. При нападението на въоръжената палестинска групировка „Хамас“ в Южен Израел на 7 октомври бяха взети около 240 заложници, а по официални данни на Израел бяха убити около 1200 души, след което властите се зарекоха да унищожат групировката.

Премиерът Бенямин Нетаняху потвърди тази цел и след постигнатото споразумение: „Искам да съм пределно ясен. Войната продължава и тя ще продължи, докато постигнем всичките си цели“.

Палестинската страна съобщи за нови жертви на атаките, а от ООН се ангажираха с максимална подкрепа на споразумението между Израел и Хамас и изразиха надежда за подобряване на хуманитарната ситуация в Газа.

Израелската армия показа на група чуждестранни журналисти скривалище на „Хамас“ под най-голямата болница в град Газа – „Аш Шифа“. „Хамас“ и администрацията на болницата обаче твърдят, че лечебните заведения се използвали като прикритие на военни обекти.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html