неделя, 28 април 2024 г.

В Гърция още 9 депутати напуснаха СИРИЗА

Напусналите обвиняват лидера на партията в дясна политика.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Девет нови депутати напуснаха днес лявата СИРИЗА, основната гръцка опозиционна партия, която понася сериозни сътресения след изненадващите партийни избори през септември, спечелени от Стефанос Каселакис, пише електронното издание на в. „Катимерини“ в кореспонденция под заглавие „Време да се разведем със СИРИЗА“. В прессъобщение напусналите партията депутати обвиниха партийния лидер в „недемократично“ отношение, което е унищожило партията, оглавила първото ляво правителство на страната в периода 2015–2019 г.

Сред депутатите, които обявиха напускането си, има няколко известни партийни фигури, сред които Ефи Ахциоглу, бивш министър на труда и неуспешен конкурент на Каселакис за лидерския пост на вътрешнопартийните избори през септември.

Каселакис, който е 35-годишен бизнесмен, е обвинен от по-старите членове на партията, че е договорил изместване в дясноцентристка посока на преди това радикалната лява партия, ръководена 15 години от Алексис Ципрас, бивш член на комунистическата младеж.

След напускането на тези девет депутати СИРИЗА остава само с 36 депутати в 300-местния парламент, което е едва с четирима повече от социалистическата партия ПАСОК, която е на второ място. Партията отслабва и според социологическите проучвания, които наскоро я поставиха след ПАСОК в рейтингите.

Бившият финансов министър в правителството на Алексис Ципрас Евклидис Цакалотос даде начало на напускането на партията на 12 ноември, като беше последван от група от 44 други членове на СИРИЗА. Тогава напускащата група обвини Каселакис в „тръмпистки практики“ и потискане на критичните гласове, като го упрекна за неговия популизъм и желанието му да промени посоката на партията.

Обединят ли се, напусналите СИРИЗА 11 депутати са достатъчно, за да образуват отделна група в парламента.

В случай на разделение в рамките на партията, това няма да бъде първото разцепление за СИРИЗА. През 2015 г., в разгара на икономическите сътресения, бившият министър на финансите Янис Варуфакис затръшна вратата на правителството на Ципрас, за да създаде своя собствена партия (МеРА25).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html