неделя, 28 април 2024 г.

След 15 години във ВКС приключи делото за убийството в Борисова градина

Снимка: БГНЕС

След 15 години делото за убийството в столичната Борисова градина на студента по медицина Михаил Стоянов приключи окончателно с две ефективни присъди, съобщи БНР.

За това, че в съучастие са убили младия мъж по особено жесток начин и по хомофобски подбуди, Върховният касационен съд е осъдил на 15 години затвор Александър Георгиев, а Радослав Кирчев – на 6. Наказанията на двамата се различават, тъй като към момента на извършване на престъплението Кирчев е бил непълнолетен.

Върховните съдии за втори път обсъждат казуса. При първото произнасяне на Върховния касационен съд Георгиев беше осъден на 10 години затвор, а Кирчев на 4 и половина. Веднага след това двамата бяха отведени в Централния софийския затвор, за да изтърпят наказанията си. След като обаче България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека за това, че в присъдите им не е било отчетено като отегчаващо отговорността на двамата подсъдими обстоятелство, че са убили Михаил Стоянов по хомофобски подбуди, главният прокурор поиска въозбновяване на процеса и се стигна до второто произнасяне.

В момента в затвора е само Александър Георгиев. По информация на БНР Радослав Кирчев е изтърпял наказанието си в началото на 2021 година и сега ще трябва да бъде задържан отново заради увеличената си с година и половина присъда.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html