понеделник, 29 април 2024 г.

Андрей Цеков уволни шеф на АПИ

Снимка: mrrb.bg

Андрей Цеков, министър на регионалното развитие, направи изненадваща смяна в ръководството на Агенция „Пътна Инфраструктура“ (АПИ) , което сам обнови преди по-малко от 6 месеца

Инж. Калоян Киров, назначен от министъра на 8 юни, е освободен, а вместо него в тричленния управителен съвет на АПИ влиза инж. Йордан Вълчев.

От пресцентъра на МРРБ представят новия началник в пътната агенция така:

Инж. Вълчев има над 22-годишен опит в проектиране на пътища, мостове и кръстовища в България и чужбина, както и 15-годишен опит в строителния надзор на големи обекти от пътната инфраструктура у нас и зад граница. Работил е по строителния надзор на участъци от скоростния път Мездра – Ботевград, магистралите „Струма“, „Хемус“, „Тракия“, Западната дъга на Софийския околовръстен път, изграждането на столичния парк „Възраждане“ и др. Има над 10 години опит в сферата на транспортното моделиране в градска среда и в безопасността на пътното движение. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия, специалност „Пътно строителство“. Дипломант е в специалност „Безопасност на пътното движение „.

„Рокадата на върха на АПИ се осъществява с цел засилване на експертното начало и оптимизация на работата“, обясняват от министерството. Всъщност току-що освободеният от УС на АПИ инж. Киров бе назначен преди пет месеца и половина със същия аргумент:

„С влизането на утвърдени професионалисти в ръководството на АПИ се разчита на силно експертно начало, което ще следи за прозрачно разходване на значителния държавен ресурс за поддръжка на пътната инфраструктура и възлагане на обществени поръчки с голям обществен интерес“, обявиха от министерството на 8 юни, пише „Сега“.

Не става ясно дали проблемът е, че инж. Киров не е отговорил на високите очаквания, или има друга причина да бъде сменен. Не се разбира и кой е номинирал новия член на управата на пътната агенция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html