вторник, 30 април 2024 г.

АИКБ също се обяви срещу проекта на Бюджет 2024

Снимка: БГНЕС-архив

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) няма да подкрепи проектобюджета за 2024 г. В документа не се предвиждат реформи, а точно обратното – такъв бюджет прахосва спестеното фискално пространство, без да инвестира в реформи, продължава нетаргетирано да раздава пари „на калпак“ и съдържа съществен риск за прекомерен дефицит. Според АИКБ най-сериозният проблем на проектобюджета е, че отдалечава страната ни от еврозоната, съобщиха от работодателската организация.

Националният съвет за тристранно сътрудничество провежда заседание днес, на което се очаква да бъде разгледан и проектът на Закон за държавния бюджет на България за 2024 г. Пред журналисти вчера председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев заяви: „За един мандат само ще се увеличи дългът близо два пъти и лихвите близо 4 пъти без никакви реформи срещу това“.

Асоциацията е удовлетворена, че предложеният от правителство проект на Закон за държавния бюджет на Република България не предвижда съществена промяна на данъчния модел и на основните данъчни ставки, въпреки че като цяло общата данъчно-осигурителна тежест за гражданите и бизнеса расте. АИКБ подкрепя и рекордно високия размер на инвестиционната програма през 2024 г.

Вчера Българската стопанска камара се въздържа от подкрепа на проекта за бюджет и средносрочната бюджетна прогноза.

Съюзът за стопанска инициатива също не подкрепи предложения Проект за бюджет за 2024 г. и изрази своите сериозни резерви по отношение на полезния ефект, който ще възпроизведе предложената рамка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html