петък, 3 май 2024 г.

Питане до КС можело да забави промените в Конституцията

Снимка: БГНЕС

Питане до КС можело да забави промените в Конституцията. Това става ясно от мнение на председателя на парламентарната конституционна комисия Радомир Чолаков на дискусия, посветена на конституционната реформа, съобщи БНР.

По думите му, срокът, който ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС си поставиха – до края на годината да бъдат приети промените в Конституцията, може да не се реализира, след като от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ поискаха от Конституционния съд да разтълкува процедурата за промяна в основния закон, когато на първо гласуване предложените промени са събрали подрепата на по-малко от три четвърти от народните представители. От двете партии питат дали, ако при предстоящото им ново гласуване конституционните текстове отново не съберат 180 гласа, а само 161, както беше при първото гласуване, депутатите ще трябва да изчакат от два до пет месеца преди проектът отново да влезе в пленарната зала. Конституционният съд вече образува дело с докладчик съдия Красимир Влахов и вероятно следващата седмица ще се произнесе по неговата допустимост. Чолаков изрази надежда Конституционния съд да се произнесе бързо:

„Считам, че реалистичният срок, доколкото декември месец ще се гласуват и законите за Бюджета, ще бъде краят на годината до средата на януари месец. Не знам кой твърди два месеца. Няма такова конституционно изискване“.

Министърът на правосъдието Атанас Славов, смята, че ако Конституционният съд не отговори така, както са приети правилата в момента с решение на пленарната зала, ще вървим по тях, което значи, че върви се по пистата 160 гласа.

Припомняме, че забавянето на промените в Конституцията носят риск от орязване или въобще спиране на средствата, предвидени за България по Плана за възстановяване, финансиран от Брюксел.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html