понеделник, 29 април 2024 г.

Израел откри тунел и склад с оръжие на терористите под болница в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От израелската армия съобщиха за откриването на 55-метров тунел на радикалната групировка „Хамас“ под болницата „Ал Шифа“ в Газа, който е бил използван за „терористични цели“, информира БНР.

„Стръмно стълбище води до входа на тунела“ под болницата „Ал Шифа“, оборудван с няколко средства за защита, включително блиндирана врата. Тунелът е бил открит под хангар с оръжия – гранатомети, експлозиви и автомати „Калашников“.

Израел твърди също, че групировката „Хамас“ е екзекутирала пленена израелска военнослужеща, а двама чуждестранни заложници – непалец и тайландец – са били държани в болницата „Ал Шифа“. Разпространени бяха видеозаписи с предполагаеми заложници в комплекса от 7 октомври, когато терористите от „Хамас“ извършиха координирани атаки в Израел и отведоха в Ивицата Газа около 240 похитени.

Израел очаква скоро да се стигне до освобождаване на заложници, заяви израелският посланик в САЩ Михаел Херцог пред Ей Би Си. „Надяваме се, че може да постигнем освобождаването на значителен брой заложници през следващите дни. Не искам да влизам в подробности за преговорите, но се полагат много сериозни усилия и се надявам, че ще имаме споразумение“, каза той.

Над 13 000 души са били убити при израелски удари в Ивицата Газа, по последни данни на управляващите палестинската територия „Хамас“. Сред тях са повече от 5500 деца и 3500 жени. 30 000 са ранените, посочва радикалното ислямистко движение.

Китай напълно подкрепя призива за двудържавно решение на конфликта в Ивицата Газа, отправен на ислямско-арабската среща на върха в Рияд, заяви китайският външен министър Ван И. Той призова международната общност да действа бързо за овладяване на хуманитарната катастрофа в Газа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html