вторник, 30 април 2024 г.

Засегнатите от бурята във Варна може да получат еднократна помощ до 1512 лева

Гинка Машова
Снимка: МТСП

Заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова се срещна с кмета на Варна Благомир Коцев и го информира за възможностите за подкрепа на домакинствата, пострадали от ураганния вятър в областта, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Тя посочи, че засегнатите от бурята семейства имат възможност да получат еднократна помощ в размер до 1512 лв. от Агенцията за социално подпомагане на база на подадените от тях заявления. „Социалните работници вече са на място и консултират пострадалите от бедствието. При нужда съществува възможност и за увеличаване на броя на хората, които получават топъл обяд“, допълни Гинка Машова.

Заместник-министърът припомни, че до 2500 лв. могат да бъдат отпуснати за закупуване на оборудване или обзавеждане по линия на Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ). Финансова и психологическа подкрепа ще получат и близките на загиналата във Варна жена.

От Агенцията по заетостта са в готовност да подпомогнат общината с назначаването на 30 трайно безработни за аварийни дейности.

По-рано днес кметът на Варна обяви, че ще има обезщетение за близките на загиналата жена. „Направихме обстоен разговор за това как Общината може да помогне на сина й. Има решение за еднократна финансова помощ, която да му бъде осигурена. Вероятно ще бъде записан и в Бюрото по труда, тъй като той е 20-годишен и има желание да се реализира“. Кметът добави, че общината работи активно, за да окаже психологическа помощ на сина на жертвата. Той е разговарял с него още в неделя и го е уверил в пълната подкрепа от страна на Общината.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html