петък, 3 май 2024 г.

Белият дом обвини Илон Мъск в „позорно насърчаване“ на антисемитизма и расизма

Белият дом обвини Илон Мъск, че е извършил „позорно насърчаване на антисемитски и расистки настроения“ в една от публикациите си в социалната мрежа „X“ (доскоро Twitter), предаде Франс прес.

Милиардерът е отговорил в сряда на собственика на акаунт, който е написал, че еврейският народ насърчава „омразата срещу белите“, със следното съобщение: „Вие казахте самата истина“.

Според Белия дом публикацията наистина отразява теорията на конспирацията, популярна сред белите националисти, според която евреите имат секретен план за насърчаване на тайната имиграция в западните страни, за да подкопаят господството на бялото мнозинство. Тази теория на конспирацията беше възприета по-специално от извършителя на нападението срещу синагогата в Питсбърг през 2018 г., при което загинаха 11 души.

„Неприемливо е да се повтаря лъжата на извършителя на най-смъртоносната антисемитска атака в историята на САЩ“, заяви в изявление Андрю Бейтс, говорител на Белия дом, имайки предвид атаката в Питсбърг.

След първоначалния си отговор Илон Мъск продължи да твърди, че Антидефамационната лига – асоциация, която се бори с антисемитизма, „несправедливо атакува мнозинството в западните страни, въпреки факта, че мнозинството от Запада подкрепя еврейския народ и Израел“. „Това е така, защото те не могат, според собствените си принципи, да критикуват малцинствените групи, които представляват основната заплаха“ за еврейския народ, добави Мъск.

Антидефамационната лига е една от неправителствените организации, които осъдиха значителното увеличаване на дезинформацията и хомофобските и расистките обиди в „X“, откакто правилата за модериране в социалната мрежа се промениха с идването на Илон Мъск.

Собственикът на Tesla и SpaceX вече отправи нападки срещу Антидефамационната лига в началото на септември, като заяви, че организацията е „отговорна за по-голямата част от загубата на приходи“ от социалната мрежа „X“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html