четвъртък, 2 май 2024 г.

СДВР: Арестувани са 33 фенове, целият град щеше да пламне, имахме информация за коктейли „Молотов“

Снимка: БНТ

„Станахте свидетели на фенове на футболни агитки, които направиха погром в центъра на столицата. Предварително бяха обявили, че това ще е мирен протест, а нямаше нищо мирно“. Това заяви на брифинг след снощните сблъсъци и погрома в центъра на София директорът на СДВР гл. комисар Любомир Николов.

От СДВР обявиха четвъртък вечер като „тежка вечер“ за столицата.

„Няма полиция в света, която да остави вандали, които да  унищожат имуществото в центъра на която и да е столица“.

„Ако не бяхме приложили реципрочни действия и мерки, тези хора може би щяха да потрошат цялото имущество и щяха да пострадат невинни хора“, допълни той.

„По отношение на клиповете, които излязоха в социалните мрежи, ние сме се самосезирали“, добавиха от СДВР.

„Ако не бяхме предприели тези действия, може би целият град щеше да пламне. Имахме информация, че се подготвят коктейли „Молотов“.

Зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов обяви, че протестът е бил заявен като „мирен“. Предприети са множество мероприятия преди протеста с цел локализиране на група от профила „краен фен“, с които предотвратихме организираното внасяне на пиротехника, боксове, метални палки и други забранени вещи и предмети, забранени за спортно мероприятие.

Протестът започна привидно спокойно около 17:30 ч., но рязко ескалира към 18:20 ч. Футболните запалянковци започнаха да хвърлят бомбички и ракети срещу полицията. Униформените изкараха водното оръдие на барикадата и предупредиха, че ако не спрат, ще бъде употребена сила.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html