събота, 27 април 2024 г.

Довечера играем срещу Унгария последен домакински мач от евроквалификациите

Мачът ще се играе пред празни трибуни.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Отборът на България посреща Унгария в европейска квалификация от група G днес, 16 ноември, от 19:00 часа, съобщи БНР.

След много перипетии и обрати в последните десетина дни, срещата в крайна сметка ще се изиграе на Националния стадион „Васил Левски“ в столицата при закрити врата. Това е последно домакинство за националите в неуспешната кампания за Евро 2024.

Официалният дебют на новия селекционер Илиан Илиев бе помрачен още преди мача, след като се стигна до скандал относно мястото на провеждане на двубоя. След като първоначално бе изместен за стадион „Христо Ботев“ в Пловдив, премина през „Арена Арда“ в Кърджали“, най-накрая от УЕФА взеха крайно решение мачът да бъде на предварително оповестения за домакин на срещата стадион „Васил Левски“.

Илиев замени на поста уволнения след слабите резултати Младен Кръстаич, като националите ни са без победа през календарната 2023 година – за последно ликувахме с трите точки в официален мач срещу Северна Македония – на 26 септември миналата година. Последният ни успех датира от преди точно година – на 16 ноември миналата година България надви Кипър с 2:0 в контрола.

Срещу „маджарите“ днес националният отбор ще се опита да спре серия от девет последователни срещи без успех (официални и приятелски мачове). Нашите нямат шансове за класиране на Европейското първенство в Германия идното лято, като са на дъното на групата с едва две точки от шест мача и ще се опитат да завършат квалификационната си кампания с чест и достойнство. Унгарците от своя страна са първи в групата с 14 точки, на една пред втория Сърбия, но с мач по-малко, както и на шест пред третия Черна гора, в борбата за място на Евро 2024.

1600 полицаи ще охраняват района около националния стадион „Васил Левски“ преди, по време и след футболната среща България – Унгария днес. За 17.00 часа е предвиден и протест на футболни запалянковци.

Главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор масови мероприятия към СДВР, заяви: „Около стадиона ще бъде обособена охранявана зона с полицейска лента и парапети и на тях ще бъдат наредени полицейски служители. В определен момент тази зона ще бъде оставена санитарна, като граждани няма да бъдат допускани. Не е изключено в определен момент да се спре и пътното движение. Целта е само и единствено да не се опорочи провеждането на футболната среща. Спрямо тези, които са с намерение и извършат противообществена проява, ще бъде прилагана цялата строгост на закона“.

Охраната в съоръжението ще бъде поета от три охранителни фирми.

Пълна програма с квалификациите за Евро 2024 за четвъртък:

Група G

19:00, България – Унгария, 21:45, Черна гора – Литва

Група А

19:00, Кипър – Испания, Грузия – Шотландия

Група F

19:00, Азербайджан – Швеция, Естония – Австрия

Група J

21:45, Лихтенщайн – Португалия, Люксембург – Босна и Херцеговина, Словакия – Исландия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html