събота, 4 май 2024 г.

Вотът на недоверие към кабинета „Денков-Габриел“ ще е утре в 13:55 часа

Приключиха дебатите по втория вот на недоверие към кабинета „Денков-Габриел“. Народните представители ще гласуват вота утре в 13.55 ч. – 24 часа след края на дебатите в зала. Вотът е внесен от парламентарните групи на „БСП за България, „Възраждане“, „Има такъв народ“ и независимият Радостин Василев. Той е за несправяне на правителството в сектор „Отбрана и сигурност“.

По-рано днес се проведоха дебатите в Народното събрание по вторият вот за недоверие към кабинета. Военният министър Тодор Тагарев е обвиняван, че обслужва чужди интереси, а финансовият министър е взел пореден заем.

Кристиан Вигенин като вносител  на вота заяви, че през последните години нарастват рисковете в световен мащаб и правителството ни, вместо да стабилизира сраната ни, то поставя армията ни и отбраната ни в абсолютна зависимост спрямо чужди фактори.

Липсва стратегия за развитие на въоръжените сили, смята социалистът. Българската авиация продължава да чака първите 8 изтребители F-16, коментира той. Акцент Вигенин постави върху противовъздушната отбрана. При евентуални конфликти армията ни ще е в неравностойно положение. Българските предприятия в отбранителни сектор се държат настрани от производствата и работят само за Украйна, според червения депутат.

Той обвини МО в цялостна нищета в действията му. МО се превърнало в агенция за недвижими имоти. Правят се спорни политически назначения в МО, смята още Вигенин.

Министърът е неадекватен и сам по себе си е риск, изтъкна социалистът. Той критикува и недостатъчните мерки по предотвратяване на мигрантския натиск.

Членството в Шенген е все така далеч, по мнението му. Страната ни пък била като васална провинция. Провалите следват един след друг, посочи Вигенин и призова утре , когато ще се гласува вотът на недоверие, да се сложи край на агонията.

„Води се политика: разделяй и владей. Това се видя в протестите на зърнопроизводителите и на енергетиците. БСП, Възраждане и Има такъв народ искаме вот на недоверие, защото правителството не може да гарантира националната сигурност на страната. Призоваваме ви утре да сложим край на агонията и да дадете шанс на ново компетентно правителство“, заяви той.

Министър Тодор Тагарев е категоричен, че голяма част от проблемите в отбраната са комплексни и те ще бъдат представени в една бяла книга за отбраната. „Искрени поздравления за вносителите на вота. Правилно отбелязахте, че Русия води агресивна и с нищо непредизвикана война с Украйна. Ако постигнем консенсус на тази тема, ще имаме национална, а не партиина политика“, каза той.

Той бе категоричен, че когато са гласували увеличение на възнагражденията в армията, в НС част от депутатите са гласували „против“ или „въздаржал се“.

БСП знаят отговора на въпроса дали имам конфликт на интереси и ако той те бе положителен – те щяхте да алармират компетентните органи, заяви Тагарев.

„Мирът ще бъде възстановен, когато режимът на Путин загуби“, каза той и добави, че този вот на недоверие не отразява обективното състояние на отбраната ни.  „Моля да бъде отхвърлен“, призова той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова взе думата и заяви, че звучи като виц, че с едно изказване е успяла да възпре постъпването на напиращите младежи в армията ни. „Нося отговорност за това Тагарев да не е министър на отбраната на България в правителството на Кирил Петков. ГЕРБ днес трябва да натиснат копчето за падане на този кабинет“, обясни още тя.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ заяви, че не е новина, че Тагарев лъже. „Дават се 12 лева на ден на курсантите, за да си купуват кифли. И на фона на това, вие твърдите, че няма окомплектованост в армията. С Вас трябва да се занимава ДАНС. В армията ви наричат Тагаренко. Мястото ви не е на тази скамейка, мястото ви е в затвора, Тагаренко“, каза Костадинов.

Гроздан Караджов от СДС заяви, че сглобката е като съпруга пред развод – всеки ден истерии. „Какво тук значи някаква си корупция, това за премиера Денков не значи нищо“, каза още той и добави, че парите от Лукойл отиват директно в сметките в Кремъл и в сметките на българските колоборатори. „Националната сигурност зависи от един балансиран бюджет, който ние също нямаме. Бюджетът ни е нестандартна еротична фантазия на Асен Василев. Хайде да бъдем честни и отковени – страната ни няма как да е надежно защитена, когато се пази от чужди самолети. Нямаме качествени кадри, които да не са завършили съветски университете. Няма какво да се чудим, че вратите ни са безнадежно затворени за Шенген с този мигрантски поток. Австрия и Германия на сълзи не вярват“, каза той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html