неделя, 28 април 2024 г.

Байдън: САЩ и Китай трябва да нормализират отношенията си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Джо Байдън и Си Цзинпин пристигнаха в Сан Франциско за срещата на върха на АТИС и за двустранни разговори. Очакванията са да бъдат нормализирани отношенията между двете страни. Срещата на Джо Байдън и Си Цзинпин ще се проведе в имението Филоли в окръг Сан Матео, съобщи БНР.

Американският президент каза, че е необходимо Китай и САЩ да се върнат към нормалните отношения, „да могат да вдигнат телефона и да говорят помежду си, когато има нова криза“, а „военните да имат контакт едни с други“. Вероятно Байдън няма да пропусне да напомни на Си за ангажимента на САЩ към Филипините и други съседи на Китай, които се противопоставят на териториалните претенции на Пекин над почти цялото Южнокитайско море, където имаше проблем с филипински кораби неотдавна. Със сигурност няма да бъдат подминати и конфликтите в Газа и Украйна.

Очакванията са обаче още днес да бъдат обявени някои споразумения, като например за изходния материал, който се използва в незаконната търговия с фентанил, а също така и възможно споразумение за ограничаване използването на изкуствения интелект в ядрените оръжия.

Анализаторите отбелязват, че Байдън отива на срещата със Си с увереността, че икономиката на САЩ е в добро състояние, въпреки че голяма част от американците споделят точно обратното мнение. За Китай след като миналия месец бяха публикувани прогнози за лек спад в растежа на китайската икономика от 5% на 4,2% през следващата година наблюдателите допускат, че Си ще бъде може би по-отстъпчив, но въпреки това едва ли ще се стигне до съществени пробиви.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html