понеделник, 29 април 2024 г.

Северна Корея иска махане на силите на ООН по демаркационната линия

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Северна Корея днес призова за разпускане на ръководените от САЩ сили на ООН на полуострова, като ги нарече „незаконна военна организация“ заради среща в Южна Корея на членуващите в тях страни, насрочена за по-късно тази седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Ръководеното от САЩ Командване на Обединените нации (КООН) е съставено от многонационални военни сили и надзирава силно укрепената демилитаризирана зона (ДМЗ) между двете Кореи, които формално все още са в състояние на война, посочва БТА.

Миналата седмица министерството на отбраната в Сеул заяви, че началници на отбраната на Южна Корея и САЩ, заедно с представители на държавите членки на КООН, ще се срещнат утре в южнокорейската столица, за да призоват Пхенян да прекрати по думите им „незаконните си действия“ и да започне да прилага резолюциите на ООН в сферата на сигурността.

Критиките от страна на Северна Корея идват ден след като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се срещна в Сеул с южнокорейския си колега Шин Уон-сик и японския министър на отбраната Минору Кихара. Те се споразумяха да този декември да започнат, както бе планирано, обмен на данни в реално време за севернокорейските изстрелвания на ракети и осъдиха нарастващото военно сътрудничество между Северна Корея и Русия, припомняйки, че то е нарушение на резолюциите на ООН.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html