сряда, 1 май 2024 г.

ПП-ДБ и „Спаси София“ оспорват резултатите от първия тур на изборите в Банкя

Хартиените бюлетини на първия тур отвориха шансове за много машинации.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Местната коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” („Спаси София“) подадоха жалба срещу изборния резултат от първия тур на местните избори в район Банкя, информират от пресцентъра на „Демократична България“. Тази сутрин е внесена жалба до Административния съд в София, съобщи БТА.

След като Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени машинния вот два дни преди провеждането на първи тур на местните избори, в Банкя разликата между кандидатите на „Възраждане” Антон Бранков и на “Продължаваме промяната – Демократична България” („Спаси София“) Георги Атанасов беше само 2 гласа, посочват от „Демократична България“.

„Според жалбата, изборите в секция 224624013 в Банкя са проведени в незаконен състав, защото председателят на секционната комисия е внук на заместник-председателя, което е нарушение на Изборния кодекс. Двамата са излъчени в състава на секционната избирателна комисия (СИК) съответно от ГЕРБ-СДС и “Възраждане”. Ако съдът уважи жалбата и приеме изборния резултат от съответната за недействителен, то кандидатът на ГЕРБ-СДС Рангел Марков следва да получи общо 1623 гласа, Георги Атанасов – 686 гласа, а Антон Бранков – 652 гласа“, допълват от „Демократична България“.

В жалбата се твърди още, че в три от секциите действителни бюлетини са преброени неправилно, завишен е броят на първоначално използваните хартиени бюлетини, а в протоколите са нанесени поправки, които не са плод на техническа грешка. Според жалбоподателите броенето на гласовете е извършено хаотично, а във видеозапис от една от секциите споменатият брой гласове за “Продължаваме промяната – Демократична България” („Спаси София“) не отговаря на финалното число, записано в съответния протокол, допълват от формацията.

“Неправилното отразяване на действителния резултат от гласуването води и до неправилно определяне на допуснатите до участие на втори тур кандидати”, гласи още жалбата.

По данни на ЦИК на първия тур Рангел Марков от ГЕРБ-СДС получи 45,65 % (1733 гласа), а Антон Бранков, издигнат от „Възраждане“ – 19,42 % (737 гласа). Георги Атанасов от „Продължаваме промяната – Демократична България“ получи 19,36 % (735 гласа) . Балотажът на 5 ноември спечели кандидатът на ГЕРБ-СДС с 53,56 % подкрепа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html