събота, 27 април 2024 г.

Борисов с ултиматум към ПП-ДБ: Бюджетът и корупцията могат да изкарат ГЕРБ от управлението

Снимка: Архив

Две неща могат да изкарат ГЕРБ от управлението и те са по-важни и от евроатлантизма – бюджетът и корупцията. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред членове на партията по време на националния съвет във Велико Търново.

Борисов, подобно на колегите си от партията, остро разкритикува бюджета, предложен от финансовия министър Асен Василев и постави ултиматум на ПП-ДБ – ако предложенията на ГЕРБ не влязат в план-сметката, може да напуснат управлението.

„Ако в този бюджет ги няма политиките на ГЕРБ, поименно изписани, аз знам парламентарната група какво ми казва и ще се присъединя към нея. Няма ли го писано, няма ли го гарантирано, няма да се поддадем повече. Нито имаме заместник-министри, няма да носим отговорност за безобразията, които правят. Няма ли я „Хемус“ записана – няма какво да си говорим. Няма ли „Русе – Търново“ записана – няма какво да си говорим. Ако искат, с решения на парламента ще ги възложим, за да не се притесняват. Ние трябва това да го направим“.

Единственото добро на управлението е ясната евроатлантическа посока на страната, но всичко останало е в противовес с идеологията на ГЕРБ, посочи Борисов.

„Като начало повече не трябва да ни наричате сглобка – не виждам в тази превърнала се в цинизъм дума нищо рационално, нищо добро за хората. Вчера на учението в Ново село си дадох сметка за себе си, че всъщност ей този евроатлантизъм, станал и той вече трудна за преглъщане дума, ако днес категорично не кажем „тръгваме си“ – стои това. Светът е токова сложен в момента – война в Украйна, война в Израел“.

Борисов коментира и планираното увеличаване на пенсиите:

„Ние сме консервативна център дясно партия, която на глас е изричала преди избори – няма да вдигаме пенсиите, защото бюджетният дефицит трябва да е нула или на излишък. Това се казва физиономия и идеология на хора, които искат правилно управление на публичните финанси“.

Коментира още, че към раздутия дефицит са прибавени 40 млрд. лв. събираеми суми – и попита с какви нови инвестиции ще бъде постигнато това.

„С ужас установявам, че България се превръща в един соларен парк. Навсякъде стъкло, едно-две работни места. Природата се превръща в стъкло“, каза Бойко Борисов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html