понеделник, 29 април 2024 г.

Румъния купува 54 танка „Ейбрамс“ от САЩ

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Румъния ще купи 54 танка „Ейбрамс“, става ясно от прессъобщение на Министерството на отбраната. Вчера (9 ноември) Държавният департамент на САЩ одобри продажбата, съобщи БТА.  В допълнение към машините, които се считат за най-добрите в света, страната ще закупи и друго тежко оборудване, боеприпаси и симулатори за обучение, като част от програма, оценена на над един милиард долара, става ясно още от информацията до медиите.

„Бойните машини, които ще постъпят в състава на румънските сухопътни войски, ще бъдат доставени в най-модерната версия на този модел, който е и на въоръжение в американската армия. Прогнозната стойност на договора е около 1,07 млрд. долара, в съответствие с предварителното одобрение на румънския парламент. Конгресът на САЩ е бил уведомен за по-висока първоначална стойност от приблизително 2,5 млрд. долара”, се посочва в прессъобщението.

След одобрение от Конгреса, правителствата на Румъния и Съединените щати ще подпишат договор, като покупката от румънска страна ще бъде извършена на стойността, оценена и одобрена от румънския парламент.

“Стратегическото партньорство между Румъния и Съединените щати е един от стълбовете, върху които се крепи националната сигурност и съществено допринася за укрепване на отбраната на съюзническия източен фланг в Черноморския регион”, заяви министърът на отбраната Анджел Тълвар. По думите му румънските сили ще разполагат с най-ново поколение бойни средства, адаптирани към предизвикателствата на регионалната среда за сигурност.

Тълвар приветства последните доставки на американска бойна техника. Вчера в страната пристигнаха първите 33 съвместни леки тактически превозни средства (JLTV), а днес в 90-та авиобаза “Отопени” се осъществява приемането на втория самолет Hercules C-130H, след предаването на първия самолет от този тип през септември.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html