събота, 27 април 2024 г.

Протест в Анкара по време на посещението на Блинкен

Протестиращи се събраха днес пред сградата на турското министерство на външните работи в Анкара, обвинявайки САЩ в съучастие в убийството на палестински цивилни в ивицата Газа, докато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаряше с ръководителят на турската дипломация Хакан Фидан, съобщава АП.

Участниците в протеста носеха турски и палестински знамена и транспаранти срещу САЩ и Израел.

Преди това полицията разпръсна група студенти, които вървяха към сградата на министерството и викаха: „Убиец, махни се от Турция!“.

Това е вторият ден на протести срещу посещението на Блинкен в Турция.

Турската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия в неделя, когато хиляди пропалестински протестиращи се опитаха да влязат във въздушна база, използвана от американски войски в Южна Турция. Няколкостотин протестиращи тръгнаха към посолството на САЩ в Анкара, скандирайки: „Аллах е велик“.

Днес в Анкара Блинкен разговаря с Фидан за ситуацията в ивицата Газа, но не беше предвиден разговорът му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който разкритикува САЩ за „неограничената подкрепа за Израел“.

Ердоган остро разкритикува офанзивата на Израел в Газа, като нарече действията „престъпления срещу човечеството“ и каза, че прекъсва комуникациите с израелския премиер Бенямин Нетаняху, но че Турция не иска да прекъсва връзките си с Израел.

Турция отзова посланика си в Израел, както беше посочено, „поради консултации“.

Преди това Блинкен посети Израел, Йордания, Западния бряг, Кипър и Ирак като част от обиколката си в Близкия изток.

Блинкен каза снощи, по време на необявено посещение в Ирак, че американски служители работят, за да осигурят пауза в боевете в Газа, за да позволят повече помощ да потече в района и освобождаването на заложниците, държани от Хамас.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html