сряда, 1 май 2024 г.

В 91 общини, 451 кметства и 31 района се провеждат балотажите на местния вот

На втория тур гласуваме и с машини.
Снимка: БГНЕС

В страната днес се провежда втори тур на местните избори. Изборният ден започна в 07.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч.

Ще се гласува на балотажи за кметове в 91 общини, 451 кметства и 31 района, след като миналата неделя в тези населени места никой от кандидатите не получи повече от половината от гласовете. Един срещу друг се изправят двамата кандидати с най-голямата получена подкрепа преди седмица.

До края на изборния ден в 20.00 ч. са в сила забраните за политическа агитация и за оповестяване на резултати от социологически проучвания. За балотажите са образувани близо 7300 секции. В близо 5900 от тях може да се гласува и с машини.

Балотажи днес се провеждат в 19 областни града, включително и трите най големи София, Пловдив и Варна, където отново има избор и на районни кметове, като в 4 кметства се явяват трима претенденти, тай като вторият и третият са с еднакъв брой гласове.

„В избирателните списъци за гласуване на втория тур са включени и избирателите, които са подали заявления за гласуване по настоящ адрес. Те не могат да гласуват на постоянния си адрес“, посочват от ЦИК.

В подвижните секции гласуват и хората с увреждания, които миналата неделя гласуваха в тях, а ако секцията е заличена, те са дописани в избирателните списъци по постоянен адрес.

Хората сами решават как да пуснат своя вот в секциите със смесено гласуване – с машина или с хартиена бюлетина. От ЦИК обръщат внимание, че бюлетината или бюлетините от машината се отпечатват последователно и трябва да се вземат след звуковия сигнал от устройството. Трябва да изчакат отпечатването и най-сигурният начин е да изчакат звуковия сигнал.

Машина, която спре да работи и не може да се стартира на ново, излиза от строя, а гласуването ще продължава с хартиени бюлетини, са решили от ЦИК.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html