сряда, 1 май 2024 г.

Избирателната активност в цялата страна към 16:00 часа е 26,40%

Снимка: БГНЕС

Избирателната активност в цялата страна към 16:00 часа е 26,40 процента – това сочат най-новите официални данни от Централната избирателна комисия.

Само 47 от всички 5900 в цялата страна са машините, които са дали различни технически проблеми, и в тези секции се гласува само с хартиени бюлетини. Десетина от дефектиралите устройства са в столицата.

Най-ниска е в Русе – 15,77%, а най-висока в Роман – 77,94%. Във Варна е 20,28%, в Пловдив е 17,25% и в столицата – 23,72%.

В ЦИК са постъпили 18 жалби и 27 сигнала, като повече от половината от тях са адресирани до общинските избирателни комисии и ЦИК е в копие. Компетентни са общинските избирателни комисии и те следва да вземат своите решения, да извършат проверки, коментират от ЦИК.

Само един сигнал е постъпил в ЦИК за купуване на гласове и е препратен на Министерството на вътрешните работи. Има и няколко сигнала за публикуване на предварителни резултати.

ЦИК изпрати допълнително указания към членовете на секционните избирателни комисии, тъй като на територията на Столична община постъпиха доста сигнали, че избиратели, които гласуват с машина и избират да гласуват в двата вида избори, в 22 района на столицата има такава възможност, се отпечатва само една от бюлетините. Дадени са допълнителни указания на такъв избирател отпечатаната бюлетина без да се отваря да бъде записано, че се унищожава, да бъде съставен констативен протокол, тази бюлетина да бъде прикрепена към него. Ако са отпечатани две бюлетини и едната от тях е празна и не е ясно какъв е вотът, те също да бъдат унищожени и прикрепени към констативния протокол, да не се пускат в кутията за машинни бюлетини и на избирателя да бъде дадена възможност да гласува с хартиени бюлетини.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html