понеделник, 29 април 2024 г.

Съд потвърди глобата от 5,1 млн. лева, наложена на НАП за теча на лични данни

Снимка: БГНЕС

Софийският районният съд (СРС) потвърди глобата от 5,1 млн. лева, наложена на Националната агенция за приходите (НАП) от Комисията за защита на личните данни, съобщи БТА.

Санкцията беше наложена за изтеклите данни при хакерската атака през 2019 г. Решението на Софийския районен съд подлежи на обжалване.

С решението си съдът осъжда НАП да заплати в полза на КЗЛД сумата от 140 лева – разноски по делото, представляващи юрисконсултско възнаграждение, както и в полза на СРС сумата от 5560,80 лева – разноски по делото за възнаграждения на вещи лица. В мотивите си съдът посочва, че се „налага да бъде напомнено“, че в крайна сметка достатъчно основание за санкциониране се явява самото неприлагане на съответните подходящи технически мерки, а не осъществяването на нерегламентирания достъп до лични данни.

Напълно несъмнено и безспорно е, че НАП обработва лични данни, и за опазването им е следвало да бъдат предприети съответните подходящи технически мерки, посочва съдът.

Според магистратите за вземането на това решение няма каквото и да било обвързващо значение даването от страна на който и да било административен орган на предписания до НАП във връзка с опазване на информацията, представляваща лични данни.

Припомняме, че никой от ръководителите на приходната агенция не бе подведен под съдебна отговорност за въпросния случай. Въпросната глоба в крайна сметка отново ще е за сметка на данъкоплатците.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html