неделя, 28 април 2024 г.

6 038 052 избиратели в списъците за втория тур, в 4 кметства на балотаж отиват по трима кандидати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За балотажите за кметските избори тази неделя в избирателните списъци са включени 6 038 052 избиратели, като са добавени и тези, които са придобили и придобиват изборни права. Такива са например навършилите пълнолетие към датата 5 ноември. От списъците се изваждат хора, загубили избирателни права между двата тура. Сред тях са например починалите, уточниха от ЦИК.

Припомняме, че по данни от текущата демографска статистика на НСИ населението на цялата страна, в края на 2022 г. е 6 447 710 души.

В 4 кметства в неделя ще се явят трима претенденти, тъй като вторият и третият  са с равен брой гласове. Това са селата  Сухозем в община Калояново, Драгаш войвода в Никопол, Добрина в община Провадия и  Васильово в Тетевен.

За балотажите на кметските избори хората с увреждания, които са гласували с подвижна избирателна кутия миналата неделя, не трябва да подават ново заявление, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

„Избирателните списъци за гласуване с подвижните секционни избирателни комисии ще бъдат подготвени на база подадените заявления за първи тур, но там, където има включени в избирателния списък по малко от 10 избиратели. Избор с тази комисия не следва да бъде произвеждан“, уточни тя.

Гласувалите по настоящия си адрес отново са вписани да гласуват по него и тази неделя. „В избирателните списъци за гласуване на втория тур са включени и избирателите, които са подали заявления за гласуване по настоящ адрес. Те не могат са гласуват на постоянния си адрес и нови заявления за гласуване по настоящ адрес не се подават“, каза Матева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html