събота, 27 април 2024 г.

Иван Костов: В Европа и Близкия изток предстои криза като тази от преди Първата световна война

В Европа и Близкия изток се разраства криза с размерите на тази в годините преди Първата световна война. Това заяви пред Нова телевизия Иван Костов, министър – председател в периода 1997 – 2001 г.

„Българските власти не се ориентират в тази криза, която създаде войната, която започна „Хамас”. Те се взряха само в рисковете от бежанската вълна, която е малко вероятно да се случи. Всъщност, големият риск от това, което се случва, трябва да се вижда на фона на руската хибридна  агресия срещу всички западно-европейски страни. Тя причини криза навсякъде, противопоставяйки различни общности вътре в европейските общества. „Хамас” създаде нова линия на разделение. Този път изправяйки големи мюсюлмански общности, каквито има във Франция, Германия срещу другите части на западните общества и срещу правителствата. Това крие риск да се разпалят огнища на насилие, безредици и терористични атаки, но в по-големи мащаби”, обясни Костов. Според него у нас определението „хибридна война” остава неизяснено.

„Това е война за умовете и сърцата на хората. Тя се води през промяна на техните възприятия, през лъжливи новини. Целта й е да промени убежденията на хората, да ги насочи срещу базови ценности”, поясни той.

Той коментира и отмяната на машинното гласуване на първия тур.

„Искам да виждам в това неспособност на ГЕРБ да прочете или да се ориентира в тази сложна ситуация. Техни хора създадоха провокацията на ДАНС, след това създадоха  този ажиотаж в Председателския съвет на НС. След това се стигна до ЦИК, която взе решение с което наруши закона и ни отне избирателни права. Посегна се на декорацията на изборния процес у нас. Обработва се общественото мнение през възприятието на хората, за да се създаде у тях убеждение срещу европейското ни единство и всичките ни ценности. Това нещо ражда изтласкването на върха на държавата на хора, които не им е там мястото”, коментира Иван Костов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html