неделя, 28 април 2024 г.

Удостоверяват машините за вота открито

Снимка: БГНЕС

Министерството на електронното управление осигури от днес сутринта възможност на граждани да наблюдават процеса по удостоверяване на съответствието на машините за гласуване на втория тур на местните избори в реално време. Според председателя на Обществения съвет към Централната избирателна комисия Цветелина Пенева това ще допринесе за прозрачността на процеса:

„Приветствам министерството за подхода, който е избрало, да отвори залата за хората, които искат да видят какво правят експертите. Може би проблемите и съмненията, които възникнаха по отношение на машинното гласуване, именно се дължат на това, че малко са гражданите, които могат да имат тази експертиза, за да видят какво правят експертите“.

Цялостният процес ще протича под наблюдението на експерти от Държавна агенция „Национална сигурност“, добавят от министерството.

В петък записка от ДАНС и политическо решение, взето от ЦИК под натиска на партиите на статуквото от т. нар. хартиена коалиции в парламента доведоха до отнемане на възможността на хората в неделя да гласуват с машини. В понеделник, очаквано Върховният административен съд отмени въпросното решение като незаконно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html