петък, 3 май 2024 г.

ДАНС изгони руски журналист от България и обясни мотивите си

Председателят на ДАНС Пламен Тончев

Във връзка с дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на България, със заповед на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев на руския гражданин Александър Гацак, акредитиран кореспондент в Република България на в. „Российская газета“, са наложени принудителни административни мерки „отнемане на правото на пребиваване“, „експулсиране“ и „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз“, съобщават от ДАНС.

Заповедта е на основание Закона за чужденците –  чл. 42, ал. 1, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 1 и ал. 2 и чл. 44, ал. 1. Справката в закона показва, че основанията се отнасят към експулсиране на чужденец, на когото се отказва издаване на виза или влизане в страната, тъй като с действията си е поставил или може да постави в опасност международните отношения, сигурността или интересите на българската държава или за когото има данни, че действа против националната сигурност.

Мъжът е напуснал територията на България днес, уточняват от ДАНС. Той е бил призован на 29 септември за връчване на заповедта в „Дирекция „Миграция“ на МВР, а по-късно – в сградата на ДАНС. Той отказва да се яви и се укрива на територията на Посолството на Руската федерация в България, посочват от службата за сигурност.

ДАНС изпълнява своята дейност при стриктно спазване на законодателството на Република България и Европейския съюз и общоевропейските демократични норми и ценности. Действията на Агенцията са насочени към защита на националната сигурност, а не към ограничаване на свободата на словото и изразяването на мнение, отбелязват от агенцията. Оттам допълват, че в тази връзка е потърсено съдействие от Министерството на външните работи.

По-рано през деня говорителката на външно министерство на Русия Мария Захарова коментира темата. „Кореспондентът на „Российская газета“ в България Александър Гацак е получил „черна точка“ от местните власти – акредитацията му е отменена и му е съобщено, че му предстои екстрадиция. Ще предприемем ответни мерки“, каза Захарова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html