събота, 27 април 2024 г.

Арестуваха двама от изборната секция в с. Малорад, фалшифицирали вота

Драскането на бюлетините е дало възможност на Цено Цоловски от „Възраждане“ да влезе в общинския съвет на Борован, сочат данните на ОИК.
Снимка: СКРИЙНШОТ ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ

Двама от 7-членната комисия на секцията в Малорад са задържани по разследване за фалшифициране на вота за общински съветници в Борован, съобщи БНР. Вчера бяха разпространени кадри от видеонаблюдението в изборната секция, в която са били. На тях се вижда как жена дописва по бюлетините.

Двамата се разследват за вписване на преференции в бюлетините в полза на определени кандидати. Проведени са множество разпити. Предстои да им бъде повдигната мярка задържане по стража за 72 часа. От районната прокуратура във Враца съобщиха, че ще им бъде поискана най-тежката мярка заради дързостта на деянието.

Във вторник стана известно, че Районната прокуратура във Враца разследва случай на фалшифициране на резултатите от изборите за общински съветници в Борован. Разследването е по сигнал за преправяне на бюлетини в секция в село Малорад.

От записа на видеонаблюдението, публикуван на страницата на ОИК – Борован, става ясно, че в 5 секция в Малорад комисията решава да прекъсне за кратка почивка между броенето на бюлетините. Устройството обаче продължава да работи и се чува предложението: „Тука сме си наши момчета, некой има ли претенции, да помогнем на Мартин, на бачо Цено – Комисията както каже. – Не, бе, ние сме си наши. Ако се направи, за всичките да има“.

Членовете на комисията решават да отбележат преференции за кандидатите от Малорад във всички четири листи за общински съветници. След малко на записа, за който комисията е останала с впечатление, че е спрян, се вижда как председателят й отбелязва в дясната част на няколко бюлетини.

Според окончателните резултати в Общинския съвет в Борован от Малорад влиза само Цено Цоловски, който пренарежда листата на „Възраждане“ със 127 преференции, като 50 от тях са от малорадската 5-та секция.

От прокуратурата съобщиха, че предстоят разпити на членове на комисиите – секционната и общинската. Ще бъдат изискани записи от камери за видеонаблюдение в района на секцията. Ще се назначат различни експертизи.

Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до пет години за длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което по какъвто и да е начин преправи резултат от избори.

Припомняме, че подобна практика става възможна единствено, защото партиите на статуквото от години водят активна борба срещу въвеждането на машинното гласуване. При него подобни манипулации са невъзможни.

Тепърва ще стане ясно дали местният вот във врачанското село Борован ще бъде касиран.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html