сряда, 1 май 2024 г.

Урсула фон дер Лайен посъветва Скопие да промени конституцията

Председателката на Европейската комисия започна от Скопие обиколка си в шест страни от Западните Балкани.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При посещението си в Скопие председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посъветва местните висши политици да се промени конституцията, вписвайки в нея българите като държавотворен народ и да спазят всички други ангажименти, поети от Северна Македония пред ЕС, съобщава БНР.

„Изборът е ваш“, каза Фон дер Лайен на пресконференция с премиера Димитър Ковачевски и изрази надежда всички партии в Република Северна Македония да работят за европейското бъдеще на страната си.

Европейският съюз ще помогне на страните кандидатки за членство от Западните Балкани да удвоят брутния си вътрешен продукт през следващите 10 години, каза още тя. Урсула фон дер Лайен е на обиколка в региона с цел да поощри Република Северна Македония, Албания, Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора да не изпускат възможността да се присъединят към обединена Европа.

6 млрд. евро инвестиции им обеща Фон дер Лайен, както и частичен достъп до общия пазар при напредък в реформите и изпълнение на критериите. Към Скопие тя отправи няколко съвета, включително да изпълни ангажимента си да си промени конституцията, вписвайки в нея българите като държавотворен народ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html