неделя, 28 април 2024 г.

Москва ще конфискува европейски активи, ако ЕС „открадне“ замразени руски средства

Вячеслав Володин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва ще конфискува активи, принадлежащи на държави от Европейския съюз, които смята за неприятелски, ако блокът „открадне“ замразени руски средства, за да финансира Украйна, заяви високопоставен съюзник на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в петък, че изпълнителната власт на ЕС работи по предложение за обединяване на част от печалбите, получени от замразени руски държавни активи, за да се подпомогне Украйна и нейното следвоенно възстановяване.

Вячеслав Володин, председател на Държавната дума, долната камара на руския парламент, заяви, че Москва ще отвърне на удара по начин, който ще струва скъпо на блока, ако ЕС предприеме действия срещу руските активи, много от които се намират в Белгия.

„Редица европейски политици, начело с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, отново започнаха да говорят за кражба на замразени средства на нашата страна, за да продължат милитаризацията на Киев“, заяви Володин, близък съюзник на руския президент, в „Телеграм“.

„Подобно решение ще изисква симетричен отговор от страна на Руската федерация. В такъв случай ще бъдат конфискувани много повече активи, принадлежащи на неприятелски държави, отколкото замразените ни средства в Европа“, каза той.

Фон дер Лайен заяви в петък, че стойността на замразените руски държавни активи възлиза на 211 милиарда евро и припомни, че блокът е решил, че Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна, припомня Ройтерс.

Володин заяви, че политиците от ЕС обмислят този ход „в опит да запазят работните си места заради лошото финансово положение, до което са довели страните си“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html